Veel auto’s beschikken tegenwoordig over een airco. Maar ook een airco heeft onderhoud nodig om goed te functioneren. Daarvoor bent bij ons aan het goede adres. Wij controleren en repareren zonodig uw airco zodat u nooit zonder hoeft te zitten.Hieronder alvast een paar tips voor het gebruik van uw airco.Naast controles, onderhoud en reparatie heeft ook de manier waarop u de autoairco gebruikt effect op het milieu en uw portemonnee. Hieronder tips voor wat u zelf kunt doen om uw airco in goede conditie te houden en zo energiezuinig mogelijk te gebruiken.

Tip 1 Bewust gebruik
Gebruik de airco alleen als het echt nodig is.

Tip 2 Deuren of ramen open
Is de auto erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open. De grootste warmte kan dan weg en de auto is sneller koel. Of rij even kort met de ramen open. Schakel de airco alleen in wanneer de auto niet koel genoeg wordt. Hierdoor vermindert u het energiegebruik. Vergeet niet de ramen te sluiten bij het aanzetten van de airco. Want deze heeft alleen effect met gesloten ramen.

Tip 3 Niet te koud
Zet de temperatuurinstelling van de airco niet te laag of de ventilator niet te hard. Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten wordt anders te groot. Een 'te koude' airco geeft namelijk ijskoude luchtstromen.
Heeft een auto een elektronisch geregelde klimaatbeheersing, dan wordt automatisch zo snel mogelijk de gewenste temperatuur bereikt. Zonder bovenstaande koude luchtstromen.

Tip 4 Gebruik bij regen of in de winter
Schakel uw autoairco ook kort in bij beslagen ramen. Het vocht wordt dan uit de ruimte gehaald. Zijn de ramen droog, schakel de airco dan uit. De ventilator is meestal voldoende om de ramen onbeslagen te houden.

Tip 5 Regelmatig aanzetten
Zet de autoairco minimaal eens per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en voorkomt dure reparaties en schade aan het milieu.

Tip 6 Airco uit voor motor
Schakel de airco 10 minuten voordat u de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en dus onaangename geuren.

Tip 7 Zware belasting
Airco's verbruiken brandstof en kosten motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw auto hard werken (caravan of bergen), zet de airco dan uit. Het vermogen is dan al hard genoeg nodig.

Tip 8 Schone airco
Ruikt de airco toch onaangenaam, dan is de airco waarschijnlijk beschimmeld. Laat deze dan reinigen door uw garage.

Tip 9 Voorkom verstopping
Houd de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.

Tip 10 Instructieboekje
Lees aandachtig uw autoairco instructieboekje door over het juiste gebruik en onderhoud.

Tip 11 Periodieke controles
Neem het onderhoud van uw autoairco de tussentijdse controles op in de periodieke onderhoudsbeurten. Laat de airco in ieder geval één keer per jaar controleren.

Bel Autobedrijf van der Ploeg BV voor een afspraak.